10 Highlights vaargebied Brandenburg

In 2019 viert Yachtcharter De Drait haar tienjarige jubileum in het vaargebied Brandenburg-Berlijn. Vanaf 2009 verhuurt Yachtcharter De Drait zestien motorboten, klik hier voor het vlootoverzicht, vanuit Brandenburg an der Havel. In het teken van het tienjarige jubileum hebben wij zodoende speciaal voor u de tien mooiste highlights van het vaargebied Brandenburg op een rij gezet.

 

(10) Berlijn

Bezienswaardigheden Berlijn - televisietoren

Berlijn is een ongekende wereldstad met ontelbare mogelijkheden. Sinds 1990 heeft Berlijn zich dan ook ontwikkeld tot een moderne stad met een rijke cultuur. De 368 meter hoge televisietoren (Fernsehturm) is een bekende eye-catcher van Berlijn. De ‘Brandenburger Tor’ is de enige bewaard gebleven stadspoort, die symbool staat voor herenigd Berlijn. De voormalige grensovergang in de Friedrichstraße, Checkpoint Charlie, was voor buitenlanders de enige mogelijkheid om tussen Oost- en West-Berlijn te reizen. Nu is Checkpoint Charlie een toeristische bezienswaardigheid.

 

(9) Tangermünde

Aanleggen Duitsland - Tangermünde

Ontdek de meanderende Elbe met zijn prachtige natuurlijke landschap en de uitgestrekte weide landschappen en bossen. Tangermünde ligt aan de Elbe, op de plek waar de rivier de Tanger in de Elbe stroomt. Een historische kleine stad met veel monumentale gebouwen, musea, torens en een netwerk aan steegjes. Aanlegplaats voor de jachten is in de Stadhaven Tangermünde.

 

(8) Maagdenburg

Maagdenburg - Bezienswaardigheden Brandenburg

Een bezoek aan Maagdenburg is zeker de moeite waard waard. Hier kan enerzijds heerlijk gewinkeld worden, maar is anderzijds ook het bezoeken van een concert in het historische klooster een echte aanrader. Ook kan de karakteristieke Dom bezocht worden. De sportieveling kan daarnaast heerlijk zwemmen en ontspannen in Nautica di Wasserwelt.

 

(7) Oranienburg

Sights Oranienburg

Oranienburg heeft sterke historische banden met het Nederlandse Koningshuis. In 1646 trouwde de Brandenburgische Kurfürst Friedrich Wilhelm met prinses Louise Henriette van Oranje. De stad is opgenomen in de Oranjeroute en ligt aan de vaarroute van Berlijn naar Mecklenburgische merengebied en Oostzee. De jachthaven midden in de stad ligt dan ook aan een prachtig Schlosspark met oranjerie.

 

(6) Museuminsel Berlijn

Berlijn museuminsel

Ondanks dat Berlijn als highlight in het geheel in de lijst staat, bestaat het Museumeiland uit diverse verschillende musea die zeker het bezoeken waard zijn. Zo bevinden zich hier onder andere het Oude Museum (archeologie), het Nieuwe Museum (Egyptische architectuur), Pergamonmusum (archeologie), Bode Museum (beeldhouwwerken) en de oude Nationalgalerie (kunst uit de 19e eeuw). Het eiland is omringd door rivier de Spree en daardoor zeer goed te bereiken met de boot. Sinds 1999 behoort het eiland tot UNESCO Wereld Erfgoed. Kortom een eiland dat zeker een bezoek waard is door haar rijkdom aan cultuur, geschiedenis en hedendaagse kunst.

 

(5) Natuurpark Westhavelland

Genieten in de natuur - Highlights Brandenburg

Dit natuurpark bevindt zich rondom rivier de Havel. Bossen en meren wisselen elkaar af en met zijn fraaie uiterwaarden en moerasgebieden, biedt dit daarmee een bijzondere vaarervaring. Door het vochtige plassengebied is dit een ideale rustplaats voor watertrekvogels. In dit gebied bestaat de kans om visotters, bevers en zeearenden te spotten. Spectaculair is de donkere nachtelijke hemel boven het natuurpark. Het bezoekerscentrum bevindt zich in Milow. Dit natuurpark bevindt zich aan de vaarbewijsvrije route naar Havelberg.

 

(4) Schiffshebewerk Niederfinow

Berlin Schiffshebewerk Niederfinow

Met zijn 60 meter is dit de grootste en oudste nog functionerende bootlift van Duitsland. Deze bootlift vormt de verbinding tussen zowel de waterwegen Oder en Havel als Elbe. Met deze unieke lift worden schepen van maximaal 1250 ton binnen 5 minuten naar een hoogte van 35 meter getransporteerd. Eenmaal boven wacht een adembenemend uitzicht. De bootlift bevindt zich tussen Eberswalde en Oderberg, welke beide het bezoeken waard zijn.

 

(3) Regeringsgebouw

Bezienswaardigheden Berlijn Regeringsgebouw

Het parlementsgebouw in Berlijn is een aanrader om te bezoeken. Door de mooie architectuur is dit gebouw indrukwekkend. In dit belangrijke gebouw zetelt het parlement vandaag de dag nog steeds. Daarom is voor publiek het gebouw alleen op reservering te bezoeken. Meer informatie…

 

(2) Holländisches Viertel

Bezienswaardigheden Duitsland - Potsdam Hollandische viertel

Een klein stukje Nederland is te vinden in Potsdam. Deze Hollandse Wijk, oftewel Holländisches Viertel, werd in de 18e eeuw door architect Jan Bouwman ontworpen. Tussen 1734 en 1742 werden Nederlandse werklieden naar Potsdam gehaald die de wijk volledig in Nederlandse stijl hebben aangelegd. De rood gemetselde bakstenen huisjes beschikken over de typisch Hollandse trapgevels. In de hoofdstraat zijn een aantal gezellige cafés, restaurants en winkeltjes te vinden. Hier vindt u ook een museum met een maquette van de Hollandse wijk en informatie over de historie.

 

(1) Schloss Sanssouci, Potsdam

Bezienswaardigheden Duitsland - Slot Sanssouci

In de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg, Potsdam, ligt het bijzondere Schloss Sanssouci. Dit prachtige paleis van Frederik de Grote is halverwege de 18e eeuw gebouwd. Het Frans-Italiaanse bouwwerk in rococostijl met de prachtige tuinen, tempels en wijngaarden kan zeker gezien worden als de nummer één op deze lijst van highlights in Brandenburg. Het paleis kent dan ook een overdonderende schoonheid, zodat de koning in dit zomerverblijf kon ontsnappen aan de drukte van Berlijn en hier helemaal tot rust kon komen. Zijn liefde voor zowel wijn, muziek, natuur als filosofie is in dit paleis goed zichtbaar. Sinds 1990 staat Sanssouci met zijn paleizen en parken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Vaargebied Brandenburg-Berlijn

Bent u enthousiast geraakt en wilt u graag zelf de highlights van het vaargebied Brandenburg ontdekken? Op deze pagina (klik hier) vindt u meer informatie over het vaargebied.