EK special De Drait: Nederland vs. Duitsland

Boot huren in Friesland tijdens sportzomer 2021

Boot huren in Friesland en tijdens je vaarvakantie genieten van de sportzomer? Dat kan bij Yachtcharter De Drait in Drachten en Brandenburg! Vrijdag 11 juni 2021 is namelijk dé dag dat het EK voetbal 2020 begint, het voetbaltoernooi waar veel sportliefhebbers al tijden op zitten te wachten. Dit EK is voor ons als Oranje Leeuwen en Leeuwinnen vooral speciaal, omdat Nederland zich, na het niet deelnemen aan het EK van 2016 en 2018, weer eens heeft gekwalificeerd. Na deze sportieve teleurstellingen kunnen we zeggen, dat we allemaal toe zijn aan een toernooi waarin we onze trots weer eens kunnen toejuichen. Wist je dat je op de meeste boten de voetbalwedstrijden van het EK live kunt volgen?

Bij onze Duitse oosterburen is kwalificatie voor het EK eigenlijk altijd vanzelfsprekend geweest. Alleen de eerste drie EK edities (vanaf 1960) werden overgeslagen. Een luxe die wij als Nederlanders dus niet hebben. Maar jaloers zijn we (op een klein beetje na) niet, beide voetballanden horen namelijk altijd op een eindtoernooi te staan.

Voor ons is dit toernooi vooral leuk, omdat we bij Yachtcharter De Drait zowel Nederlandse als Duitse klanten hebben die zonder vaarbewijs varen in Friesland. We verwachten dat de onderlinge, sportieve strijd tussen beide landen, in de komende weken dan ook snel zal losbarsten bij ons op de jachthaven.

Om iedereen alvast een beetje in een EK zomersfeer te krijgen en omdat we stiekem hopen dat Nederland en Duitsland elkaar gaan tegenkomen tijdens het EK geven we in deze blogspecial zes leuke/interessante Nederland vs. Duitsland weetjes, om vervolgens te kijken welk land het EK met een psychologische voorsprong begint.


Langste woord

Er zijn ongeveer 24 miljoen mensen die Nederlandstalig zijn, tegenover 100 miljoen Duitstalige sprekers. Rond de 70% van de Nederlanders vindt dat zij ook wel een ‘’aardig’’ woordje Duits kunnen. Duits wordt dus vele malen vaker gesproken, maar dat wisten we natuurlijk al. Maar hoe zit dat met het langste woord in onze beide talen? Wie weet blinkt Nederland daarin wel uit! Heb jij al een idee?

Duitsland: Het langste woord in de Duitse taal heeft maar liefst 79 letters, komt ie: ‘’Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft’’

Scorebord blog Ek special 1-0

Nederland: Het langste woord in de Nederlandse taal heeft 50 letters: ‘’Aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen’’

Het langste woord binnen is dus te vinden binnen de Duitse grammatica (probeer deze woorden trouwens eens vijf keer achter elkaar te zeggen😅!).

Boot met langste woord duits

Billboard Hot 100

Zanger De Drait

Welk land heeft de beste internationale successen behaald met de singles van muzikanten? Daarvoor kijken we naar de Billboard Hot 100, dé belangrijkste hitlijst van de Verenigde Staten dat al sinds 1958 bestaat.

Nederland: Nederland heeft in de geschiedenis met drie verschillende artiesten, één week in de Hot 100 gestaan.

  • Venus van Shocking Blue in 1970
  • Medley van Start on 45 in 1981
  • Give me everything van Afrojack in 2011.

Duitsland: Duitsland heeft met maar liefst vijf nummers elf weken in de Bilboard Hot 100 gestaan.

Scorebord blog Ek special 2-0
  • Wonderland by Night van Bert Kaempfert in 1961
  • Fly, Robin, Fly van Silver Convention in 1975
  • Baby Don’t Forget My Number van Milli Vanilli in 1989
  • Girl I’m Gonna Miss You van Milli Vanilli in 1989
  • Blame It On The Rain van Milli Vanilli in 1989

Duitsland heeft dus op basis van singles grotere internationale successen behaald. Maar is dat wel helemaal eerlijk gegaan? Opgebiecht door de Band Milli Vanilli blijkt namelijk dat ze zelf nooit een noot van het album hebben gezongen! 😲


Grootste havens

Hoe is de verhouding als we kijken naar het scheepsverkeer van beide landen? Nederland en Duitsland liggen beide aan de Noordzee, een belangrijke vaarroute in het noordwesten van Europa. Door deze ligging beschikken beide landen over de top 3 belangrijkste zeehavens, waar miljoenen aan containers worden aan- of afgevoerd. Ondanks dat beide landen belangrijke handelspartners zijn heeft er maar één de grootste haven, maar wie van de twee?

Nederland: De grootste haven van Nederland is de haven van Rotterdam met een totaaloppervlakte van 12.686 ha. Als we kijken naar de grootste havens met betrekking tot goederenoverslag, dan staat Rotterdam op de zesde plek wereldwijd.

Scorebord blog Ek special 2-1

Duitsland: Duitsland is qua oppervlakte natuurlijk vele malen groter dan Nederland, maar heeft het dan ook de grootste haven? Het antwoord is nee. De grootste Duitse haven van Hamburg heeft een totaaloppervlakte van 7145 ha en staat wereldwijd op de 29e plek. In Europa is dat een derde plaats, terwijl Rotterdam op de eerste plaats staat.

Een boot huren in Friesland zonder vaarbewijs doe je natuurlijk in de ”mooiste” havens van Europa: Jachthaven De Drait in Drachten en bij Yachtcharter De Drait Brandenburg.

Haven Drachten

De langste man

Nederlanders staan bekend als de langste mensen ter wereld, terwijl je Duitse mensen op de 13e plaats terugvindt. Maar betekent dit automatisch dat Nederland ook de langste man heeft voortgebracht in de lijst van de langste mannen ooit?

Langste mannen ooit in Nederland:

Lange Jacob 1660: 244 cm

Scorebord blog Ek special 2-2

Albert Johan Kramer 1897 – 1976: 242 cm

Rigardus Rijnhout 1922 – 1959: 238 cm

Langeste mannen ooit in Duitsland:

Shawn Bradley 1972 – heden: 229 cm


Grootste luchthavens Europa

Scorebord blog Ek special 2-3

Nu Nederland in deze EK special bezig is aan een comeback, gaan we kijken naar de grootste luchthavens in Europa. Wie van de twee landen is verantwoordelijk voor de meeste vluchten?

Het antwoord is Luchthaven Schiphol, met ongeveer 71 miljoen passagiers per jaar. Schiphol staat na London Heathrow en Parijs op de derde plaats in Europa. Frankfurt am Main volgt kort daarna en staat op de vierde Europese plaats met 69.5 miljoen passagiers.


Bierdrinkers

België, Duitsland en Nederland zijn op wereldwijd niveau, grote spelers op het gebied van bierexport. In Duitsland heb je ongeveer 1.250 bierbrouwerijen ten opzichte van 530 in Nederland. Maar hoe zit dat met de gemiddelde bierconsumptie per persoon?

Scorebord blog Ek special 3-3

Duitsland: Duitsers zijn echte bierliefhebbers en drinken maar liefst 114 liter bier gemiddeld per jaar.

Nederland: In Nederland ligt dat gemiddelde met 83 liter per persoon, een stukje lager.


Eindstand

We eindigen deze blogspecial met een 3-3 gelijkspel en we hopen dat we jullie daarmee, als lezer, warm hebben gedraaid voor de komende sportzomer. Wil jij daarbij een fijne vaarvakantie in Friesland zonder vaarbewijs? Neem dan eens een kijkje op onze website www.yachtcharterdedrait.nl waar je sloepen en boten kunt huren voor een dag, weekend, midweek, week of langer. Wil je hulp bij het vinden van een passende boot voor jouw vaarvakantie? Neem dan gerust contact met ons op.

Weten jullie nog leuke en interessante weetjes over Nederland en Duitsland? Wij zijn erg benieuwd en zouden het leuk vinden als jullie deze achterlaten in de reacties.

Copyright © 2023 - Yachtcharter De Drait – Friesland NL & Brandenburg, Müritz DE