Natuur Brandenburg

Het contrast van Brandenburg is groot. Enerzijds is er de bruisende metropool Berlijn, terwijl enkele kilometers verderop de ongerepte natuur en serene omgeving samenkomen. Brandenburg is rijk aan natuur en heeft een glooiend landschap. De deelstaat heeft 30.000 km2 bossen, 240 natuurbeschermingsgebieden en een grote rijkdom aan natuurparken. De meeste natuurparken zijn met de boot te bevaren, zodat u deze groene wereld vanaf het water kan ontdekken. Dus, waarom geen boot huren?

Natuur Brandenburg Biosfeer Reservaat Spreewald

Een prachtig en bijzonder stukje Duitsland ten zuiden van Berlijn. Door de bijzondere mix van cultuurlandschap en ongerepte natuur is dit een uniek gebied. Verder is dit gebied gekenmerkt door haar inwoners. Welke nog steeds leven met hun eigen taal en cultuur. Eeuwen geleden was het Spreewald een moerasgebied met oerbossen, waar mensen nauwelijks konden komen. In de bossen leven vele herten en wilde zwijnen, maar ook dassen hebben hier hun burchten gemaakt. Daarnaast huisvesten er vele broedvogels, maar ook de visotter en (zwarte) ooievaar zijn hier gespot. Hier kan dagen gevaren worden. Vaar over de rivier de Spree. Welke al in de IJstijd werd gevormd en geheel natuurlijk is ontstaan. Vele dorpen zijn alleen nog per boot te ontdekken.

Natuur Brandenburg

Natuurpark Westhavelland

Het landschap kent een afwisselend landschap van bossen en meren. Het natuurpark is door de vochtige gebieden een ideale rustplaats voor watertrekvogels. Zo zijn zwanen en eenden, maar ook ganzen in overvloed te zien. De uiterst zeldzame en beschermde vogel de Kemphaan is hier in het voorjaar te vinden. Deze is tevens het boegbeeld van het natuurpark. Het bezoekerscentrum bevindt zich in Milow.

Potsdamer Wald- und Havelseengebiet

Als u van Brandenburg naar Berlijn vaart komt u bij Potsdam door het prachtige Wald und Havelseengebiet. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit akkers, weilanden en bosgebied, maar ook uit wouden en uigestrekte velden. Een gebied met veel diversiteit. Bij Schwielowsee staat de hoogste uitkijktoren in het gebied. De toren is 124 meter hoog en

Natuur Brandenburg

geeft een adembenemend uitzicht over het natuur- en merengebied.

Pauweneiland

Dit bijzondere eiland is alleen per veerboot te bereiken en ligt 20 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Berlijn. Sinds 1990 staat dit eiland op de UNESCO Werelderfgoedlijst als onderdeel van de paleizen en parken van Potsdam en Berlijn. Het eiland heeft zijn naam te danken aan de vele pauwen die er in het wild rondlopen. Het slot van Koning Frederik Willem II is in de zomermaanden te bezichtigen.