Natuur


Noord-Nederland heeft een bijzondere natuur. Vanaf het water ziet deze natuur er nog mooier uit dan vanaf de weg. De prachtige vergezichten en de uitgestrekte weilanden, maar ook de mooie waterrijke natuurgebieden. Elk seizoen heeft een andere invloed op de natuur, waardoor het hele jaar door diverse watersportactiviteiten op het water zijn. De drie grootste waterrijke natuurgebieden van het noorden zijn: De Alde Feanen, De Weerribben en het Lauwersmeer.

Natuur - Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde Feanen heeft een bijzondere ligging ten opzichte van Jachthaven De Drait. Zo vaart u door het nationaal park naar de bekende Friese watersportplaatsen en kunt u onderweg volop genieten van de vele aanlegmogelijkheden, activiteiten en de natuur. Het natuurgebied biedt niet alleen ruimte voor kano’s en fluisterboten, maar ook voor de grotere motorjachten zijn vele routes en aanlegplaatsen in de vrije natuur. De Alde Feanen heeft een grote variatie aan landschapstypen, waardoor het gebied rijk aan allerlei soorten planten en dieren is. Het natuurgebied is dan ook een van de grootste laagveenmoeras- gebieden in Europa. Hier leven meer dan honderd soorten broedvogels en vierhonderd verschillende planten. Voor fietsers en wandelaars zijn er diverse routes en voor jonge bezoekers worden vele activiteiten georganiseerd. Lees meer op de website van De Alde Feanen.

 

Natuur - Nationaal Park De Weerribben Wieden

Nationaal Park de Weerribben

Nationaal Park de Weerribben is aangelegd door de mens. Het veen, dat zich in de loop van de duizenden jaren had gevormd, werd binnen driehonderd jaar bijna helemaal afgegraven. Door turfwinning is het landschap veranderd in het grootste moerasgebied van West-Europa. De beste manier om De Weerribben te ontdekken is per boot. Via het Tjeukemeer vaart u richting Ossenzijl, waardoor u het natuurgebied invaart. Dolend door de rietlanden kunt u nooit verdwalen, want alle vaarten komen weer uit op de hoofdvaart, de Kalenberggracht. Yachtcharter De Drait biedt ook de mogelijkheid tot het bijhuren van een kano, waarmee u door de mooie hooilanden kunt peddelen of het geheimzinnige moerasbos in kunt gaan. De jachthaven van Ossenzijl is gezellig om te overnachten.

 

 

 

Natuur - Nationaal Park LauwersmeerLauwersmeer

Op de grens van Friesland en Groningen ligt Nationaal Park Lauwersmeer. Het gebied kenmerkt zich door de rijke populatie aan vogels en grenst aan Werelderfgoed de Waddenzee. Naast de diverse vogelsoorten is het gebied ook rijk aan vis. Iedere dag vertrekken vissersboten vanaf Lauwersoog om verse vis binnen te halen. Voor de actieve watersporter bestaat de mogelijkheid om op het Lauwersmeer te wind- en kitesurfen. De Waddenzee is een natuurgebied wat blijvend veranderd door het rite van eb en vloed. Bij eb kan op het natuurgebied gewandeld worden. Vele wandeltochten starten vanuit Lauwersoog en zijn een beleving voor jong en oud. Een aantal routes starten vanaf een droogvallocatie, waar u eerst naartoe wordt gevaren. Een aantal andere mogelijkheden zijn een zwerftocht naar een onbewoond eiland of een tocht naar de Engelsmanplaat.