Vaarbewijs

Het huren van een motorboot bij Yachtcharter De Drait is geschikt voor zowel de beginnende als ervaren watersporter. In zowel Nederland als Duitsland bieden wij diverse mogelijkheden voor de huurder zonder vaarbewijs.

Nederland

In Nederland is het niet nodig om in het bezit te zijn van een vaarbewijs om te varen met een van onze motorboten. Men heeft in Nederland een vaarbewijs nodig voor boten groter dan 15 meter of die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur. Voor de beginnende schipper bieden wij diverse vaarroutes door het Friese merengebied. Voorafgaand krijgt u instructie over de boot. Afhankelijk van vaarervaring wordt uitleg gegeven over routes, navigatie en vaarwegbetonning. Voor de ervaren schipper worden routes aangeboden over het IJsselmeer en de Waddenzee. Hiervoor wordt zowel kennis van navigeren als getijden gevraagd. De huurder dient hiervoor te beschikken over een vaarbewijs.

Vaarbewijs Nederland - Duitsland

Duitsland

Op de 200 kilometer lange rivier de Havel tussen Brandenburg en Havelberg mag worden gevaren zonder vaarbewijs. Dit is mogelijk met een ‘Charterschein‘. Deze eenvoudige route is geschikt voor diverse huurperiodes. Dit bewijs is ontwikkeld voor de watersporter die en niet in het bezit is van een vaarbewijs. Het gaat naast een instructie op de gehuurde boot ook in op de algemene kennis van watersport. Het bestaat uit een theorie over de vaarregels, maar bevat ook een praktisch gedeelte. Dit gaat over aanleggen, wegvaren, techniek en knopenkunde. Het ‘Charterschein’ is geldig voor de gehele huurperiode.

Schippertraining

Voor zowel de beginnende als ervaren watersporter bieden wij een schipperstraining aan. Voorafgaand aan de huurperiode bestaat de mogelijkheid tot het volgen van een vaartraining. Na deze training kunt u vertrouwd aan uw vakantie beginnen.

Vaarbewijs

Toch is het raadzaam enige kennis van watersport op te doen, voordat u een motorboot huurt. De schippertraining is daarom goed te combineren met een vaarbewijscursus. In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: vaarregels, veiligheid aan boord, techniek en informatie over weeromstandigheden. Wanneer het examen met een voldoende afgesloten is bent u bezitter van vaarbewijs deel I. Op dit moment bieden wij nog niet de mogelijkheid om een vaarbewijscursus te volgen. Heeft u interesse? Neem dan contact op met Yachtcharter De Drait.