Vaarroutes in Nederland

Vaargebied Nederland

De provincie Friesland telt meer dan 80 verschillende wateren. Meren, poelen, sloten en kanalen, ze staan allemaal met elkaar in verbinding. Daardoor kunnen er heel veel verschillende routes gevaren worden en daardoor is Friesland een populaire vakantiebestemming. Daarnaast staan de Friese wateren ook in goede verbinding met Groningen en Amsterdam. Bijvoorbeeld via het IJsselmeer (voor de ervaren schippers) en via de Randmeren (voor zowel de beginnend en ervaren schippers). De gastvrije bevolking waardeert u als bezoeker en is trots op de Friese cultuur en zal u graag informeren over dat wat Friesland te bieden heeft. Alle dorpen en steden hebben ruim voldoende ligplaatsen en in de vrije natuur zijn eveneens veel aanlegmogelijkheden.

Friese meren

Het Friese merengebied bestaat uit 30 meren, waaronder; Pikmeer, Wijde Ee, Sneekermeer, Heegermeer, Fluessen, Slotermeer, Tjeukermeer. Op deze meren is prima te ankeren of aan te leggen aan een van de Marrekrite aanleglocaties.

11-Steden van Friesland

Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum. In de steden proeft u de sfeer van weleer. Prachtige kerken, intieme pleinen, stadsmuren, grachten en meestal interessante musea. U kunt zelfs met de sloepen en doerakken de 11-steden route varen!

IJsselmeer en Waddenzee

Naast het intieme karakter en de warmte van Friesland kan ook op ruim water worden gevaren zoals op het IJsselmeer en de Waddenzee. Beide vaargebieden hebben een eigen karakter en vragen voldoende ervaring van de schipper en bemanning. De Waddenzee kent eb en vloed met bijhorende stromingen. Friesland heeft tevens een goede verbinding naar de overige vaargebieden in Nederland en Noord Duitsland.

 

Overzichtskaart vaarroutes in Nederland

Bekijk hier alle prachtige routes die in Friesland en daarbuiten te varen zijn. De routes zijn ingedeeld in week, midweek, weekend en dag. Tevens vindt u alle bezienswaardigheden van Noord-Nederland. Zo kunt u precies zien wat u tijdens uw vakantie kunt ondernemen.

Klik hieronder op het icoontje dat links staat naast ‘Bezienswaardigheden en routes’ voor de legenda.