Wat is een Marrekrite aanlegplek?

Van aanlegsteigers tot betonnen damwanden

In Friesland zijn er vele plekken om met je boot aan te meren. Veel van deze aanlegplaatsen worden ook wel Marrekrite aanlegplekken genoemd, omdat ze gemarkeerd en onderhouden worden door de ‘Marrekrite’: een samenwerkingsorgaan van de Friese provincie en gemeenten. 

Friesland telt meer dan 3800 van zulke Marrekrite aanlegplaatsen: van eenvoudige kleine steigers tot betonnen damwanden voor grote schepen. Veel van deze aanlegplekken bevinden zich op de mooiste plekken in de natuur en zijn te herkennen aan een blauw-wit bord met een zeilboot. Op een Marrekrite aanlegplek mag je maximaal drie dagen met de boot gratis aanleggen. 

Het recreatieschap Marrekrite zorgt voor nieuwe aanlegplekken en het onderhoud en het beheer ervan, zoals het afvoeren van afval, maaien en snoeien. Dat kost veel geld. Als watersporter kun je hiervoor een bijdrage leveren door een wimpel te kopen.

Aanleggen door middel van boeien 

Naast het afmeren aan damwanden en steigers, kun je je boot ook afmeren aan meerboeien. Deze worden in het Fries ook wel ‘MarBoeien’ genoemd. Inmiddels liggen er zo’n 90 op de Friese wateren, onder andere in het natuurgebied De Alde Feanen. Het aanleggen gaat heel gemakkelijk: binnen één minuut leg je gemakkelijk aan op het water. Hier vind je een instructiefilmpje voor het aanleggen bij een MarBoei. 

Marrekrite aanleglocaties

Wil je meer informatie over de organisatie of weten waar je goed kunt aanleggen? Bekijk dan de overzichtskaart met diverse aanleglocaties op de website van het Recreatieschap Marrekrite (klik op ‘kaart’ linksboven in het menu). 

Copyright © 2024 - Yachtcharter De Drait – Friesland NL & Brandenburg, DE