De 3 mooiste fietsroutes in Friesland

Varen en fietsen: de perfecte combinatie

De provincie Friesland is een prachtige waterrijke provincie, waar per boot meer dan genoeg moois aan te ontdekken valt. Alle Friese meren staan tot elkaar in verbinding door middel van kanalen en sloten. Bovendien zijn de afstanden tussen de vaargebieden relatief kort, waardoor je veel verschillende gebieden in één vaarvakantie kunt bezoeken. 

Vaar bijvoorbeeld van stad naar dorp, of van natuurgebied naar jachthaven. Eenmaal aangekomen op (tijdelijke) plek van bestemming kun je ervoor kiezen om te voet of – op z’n Hollands – te fiets de omgeving te land te ontdekken. Een fiets is vaak ideaal. Enerzijds omdat je snel en gemakkelijk boodschappen kunt doen, maar ook omdat je mooie fietstochten kunt maken naar plekken waar je met de boot niet goed kunt komen. 

Hieronder hebben we daarom onze 3 favoriete fietsroutes in Friesland op een rijtje gezet:

1. De Pontjesroute

Eernewoude – Grou – Wartena – Eernewoude (25,8 km)

Eén van de mooiste natuurgebieden van Nederland ligt in Friesland: het Nationaal Park de Alde Feanen. Het nationaal park is een laagveenmoeras met veel waterwegen, waardoor je alleen langs de randen van het park kunt fietsen. Ook al prachtig, maar met de Pontjesroute stap je een aantal keer het pontje op om aan de andere kant van het water te komen. Tijdens de korte vaartochtjes kun je meer dan 100 soorten (broedende) vogels zien. Meer informatie over de Pontjesroute vind je hier. 

Fietsen in Friesland schaap

2. Rondje Slotermeer

Balk – Woudsend – Tjerkgaast – Sloten – Balk (30,4 km)

Deze route leidt je – zoals de naam al zegt – rondom het Slotermeer. Je komt door prachtige oude plaatsen zoals Sloten, de kleinste stad van Friesland. Tussen de verschillende plaatsen vind je rust in de uitgestrekte polders. Meer informatie over de route vind je hier. 

3. Om het Sneekermeer

Joure fietsen in Friesland

Sneek – Uitwellingerga – Broek – Goingarijp – Terherne – Sneek (37,2 km)

In de zomermaanden is het op en rondom het Sneekermeer gezellig druk met alle watersporters. Proef de sfeer vanaf de waterkant door met deze route rondom het meer te fietsen. Je fietst door prachtige natuur, over schelpenpaadjes, tussen de schapen en komt langs gezellige terrasjes. Kortom: voor iedereen wat wils. Je vindt de complete routebeschrijving hier.

Fietsen aan boord? 

Fietsen zijn gemakkelijk mee te nemen aan boord van onze boten. Je kunt ervoor kiezen om je eigen fietsen mee te nemen, maar het is ook mogelijk om fietsen bij te huren. Wij hebben comfortabele citybikes voor dames, heren en kinderen die we voorafgaand aan je vaarvakantie voor je aan boord plaatsen. Je boekt de fiets(en) hier gemakkelijk bij.

Copyright © 2024 - Yachtcharter De Drait – Friesland NL & Brandenburg, DE