De drie mooiste natuurgebieden in Noord-Nederland

In Nederland – en helemaal Noord-Nederland – mogen we dan nauwelijks bergen of heuvels hebben, de schoonheid van de natuur doet er niet voor onder. Juist door het laagland zie je prachtige vergezichten en uitgestrekte weilanden, afgewisseld door waterrijke gebieden. Bovendien heeft elk seizoen weer een andere sterke invloed op de natuur, waardoor je constant nieuwe kleuren, bloemen en dieren ziet. 

Die mooie natuur ziet er vanaf het water vaak nog mooier uit dan vanaf de weg en zijn daarom perfect om per boot te ontdekken. Hieronder laten we je de drie mooiste waterrijke natuurgebieden van Noord-Nederland zien: de Alde Feanen, de Weerribben en het Lauwersmeer. 

1. Nationaal Park De Alde Feanen

Het Nationaal Park De Alde Feanen heeft een bijzondere ligging ten opzichte van onze jachthaven in Drachten: je vaart door het Nationale Park (op zo’n 6 km afstand vanaf de jachthaven) naar de bekende Friese watersportplaatsen. Hierdoor kun je onderweg volop genieten van de vele aanlegmogelijkheden, activiteiten en de natuur. 

De Alde Feanen heeft heel veel verschillende landschapstypen. Hierdoor barst het er van de verschillende soorten planten en dieren: er leven meer dan honderd soorten broedvogels en je vindt er meer dan vierhonderd verschillende soorten planten. Het natuurgebied is dan ook één van de grootste laagveenmoeras gebieden in Europa. Het waterrijke gebied is perfect per boot te ontdekken: per kano of kleine fluisterboot, maar ook voor grotere motorboten zijn er veel routes en aanlegplaatsen in de vrij natuur. Daarnaast zijn er verschillende fiets- en wandelroutes te vinden én worden er vele activiteiten voor kinderen georganiseerd. Meer informatie vind je op de website van De Alde Feanen.

2. Nationaal Park De Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park De Weerribben-Wieden is een nationaal park in het noorden van de provincie Overijssel, vlakbij Meppel. Het park ziet er ongerept uit: eindeloze rietvelden, moerasbossen, water en vogels. Maar schijn bedriegt, want in werkelijkheid is dit natuurgebied aangelegd door de mens. Het veen, dat zich in de loop van de duizenden jaren had gevormd, werd binnen driehonderd jaar bijna helemaal afgegraven. Door turfwinning is het landschap veranderd in het grootste moerasgebied van West-Europa. 

De beste manier om De Weerribben te ontdekken is per kano of boot. Via het Tjeukemeer vaar je richting Ossenzijl, om vanaf daar het natuurgebied in te varen. Dolend door de rietlanden kun je nooit verdwalen, want alle vaarten komen weer uit op de hoofdvaart: de Kalenbergergracht. Tip: huur een kano bij, om mee door de mooie hooilanden te peddelen of het geheimzinnige moerasbos in te gaan. Wil je graag overnachten in de Weerribben? Daarvoor is de jachthaven van Ossenzijl een gezellige plek.

Meer informatie over het Nationaal Park de Weerribben vind je op de website van de Weerribben of Staatsbosbeheer

3. Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens van Friesland en Groningen ligt het Nationaal Park Lauwersmeer. Het gebied wordt ook wel het ‘vogelparadijs op de vroegere zeebodem’ genoemd. Vroeger lag de Lauwerszee hier namelijk, maar door angst voor overstromingen is het gebied drooggelegd. Op de zeebodem ontstond vervolgens een prachtig nieuw landschap, waar inmiddels vele vogels te vinden zijn. Naast vogels, vind je er ook vele vissen. Iedere dag vertrekken daarom vissersboten vanaf Lauwersoog om verse vis binnen te halen. 

Het park grenst aan ons werelderfgoed: de Waddenzee. De Waddenzee is een natuurgebied dat constant verandert, door het ritme van eb en vloed. Bij eb kan op het natuurgebied gewandeld worden. Vele mooie wandeltochten kun je starten vanuit Lauwersoog. Sommige routes starten vanaf een zogenaamde ‘droogvallocatie’, waar je eerst naar toe gevaren wordt. Meer informatie over dit gebied vind je op de website van het Nationaal Park Lauwersmeer.

Varen door de prachtige Noord-Nederlandse natuur

Zoals je ziet biedt Noord-Nederland prachtige natuur: mooie waterrijke plekken om per boot, fietsend of wandelend te ontdekken. Alle natuurgebieden zijn gemakkelijk per boot te bereiken vanaf onze jachthaven in Drachten. We helpen je bovendien graag met het uitstippelen van een mooie route waar deze gebieden onderdeel van zijn. 

Copyright © 2024 - Yachtcharter De Drait – Friesland NL & Brandenburg, DE