Heb ik een vaarbewijs nodig?

In Nederland

Om direct het korte antwoord te geven: nee, in Nederland heb je niet altijd een vaarbewijs nodig. Sterker nog, voor onze boten heb je zelfs helemaal geen vaarbewijs nodig. 

Afhankelijk van het type boot

Of een vaarbewijs verplicht is, hangt ten eerste namelijk af van het type boot waarmee je gaat varen. Een (klein) vaarbewijs is alleen verplicht voor boten die sneller dan 20 kilometer per uur kunnen (een jetski, bijvoorbeeld) of langer zijn dan 15 meter. 

Onze boten – zoals de sloepen en doeraks – varen minder snel dan 20 km per uur én zijn kleiner dan 15 meter. Een doerak bijvoorbeeld, is gemiddeld 8,5 meter lang en vaart heel rustig: zo’n 6 tot 10 km per uur. Heel veel harder is vaak ook niet nodig: op de meeste wateren mag je niet sneller varen dan 6, 9 of 12 kilometer per uur.

Afhankelijk van de wateren waar je op vaart

Naast dat je een vaarbewijs nodig hebt voor bepaalde typen boten, vragen wij ook naar een vaarbewijs en/of aantoonbare ervaring voor het varen op bepaalde wateren. De Waddenzee, de Oosterschelde en het IJsselmeer, bijvoorbeeld. 

Om te voorkomen dat je – zonder vaarbewijs – op een water terechtkomt waarvoor wij een vaarbewijs en/of aantoonbare ervaring vragen, geven we je tijdens het inchecken altijd instructies en routeadvies op basis van je vaarervaring. Zo weet je zeker dat je gerust het water op kunt.

In Duitsland

Onze jachthaven in Duitsland bevindt zich in Brandenburg an der Havel. Brandenburg ligt aan de 200 kilometer lange rivier de Havel, waar gevaren mag worden zonder vaarbewijs. Wat je in het geval van het huren van een motorboot, Safari Houseboat of SloepCabin wel nodig hebt is een zogenaamd Charterschein: een bewijs dat bestaat uit een korte theoretische en praktische instructie. Het Charterschein kun je bij ons halen en is geldig voor de hele huurperiode. Heb je een Campi 300 Houseboat gehuurd? Dan mag je deze zonder vaarbewijs bevaren tussen Potsdam en Havelberg. Hiervoor heb je wel een korte instructie nodig. Meer informatie over het halen van een Charterschein voor onze motorjachten, Safari Houseboat, SloepCabin en Campi 300 Houseboat vind je hier

Schipperstraining: goed voorbereid op pad

Heb je geen vaarbewijs en wil je – voordat je een boot gaat huren – toch graag wat meer ervaring op doen? Bekijk dan eens onze schipperstrainingen

Een schipperstraining is een twee uur durende training die we voorafgaand aan je huurperiode met de boot geven. Tijdens deze twee uur leer je alles over het varen met de boot, speciale verrichtingen en de verkeersregels. Meer informatie over de schipperstraining vind je hier

Copyright © 2021 - Yachtcharter De Drait – Friesland, NL & Brandenburg, DE