Heb ik een vaarbewijs nodig?

In Nederland

Om direct het korte antwoord te geven: nee, in Nederland heb je niet altijd een vaarbewijs nodig. Sterker nog, voor onze boten heb je zelfs helemaal geen vaarbewijs nodig. 

Afhankelijk van het type boot

Of een vaarbewijs verplicht is, hangt ten eerste namelijk af van het type boot waarmee je gaat varen. Een (klein) vaarbewijs is alleen verplicht voor boten die sneller dan 20 kilometer per uur kunnen (een jetski, bijvoorbeeld) of langer zijn dan 15 meter. 

Onze boten – zoals de sloepen en doeraks – varen minder snel dan 20 km per uur én zijn kleiner dan 15 meter. Een doerak bijvoorbeeld, is gemiddeld 8,5 meter lang en vaart heel rustig: zo’n 6 tot 10 km per uur. Heel veel harder is vaak ook niet nodig: op de meeste wateren mag je niet sneller varen dan 6, 9 of 12 kilometer per uur.

Afhankelijk van de wateren waar je op vaart

Naast dat je een vaarbewijs nodig hebt voor bepaalde typen boten, vragen wij ook naar een vaarbewijs en/of aantoonbare ervaring voor het varen op bepaalde wateren. De Waddenzee en het IJsselmeer, bijvoorbeeld. 

Om te voorkomen dat je – zonder vaarbewijs – op een water terechtkomt waarvoor wij een vaarbewijs en/of aantoonbare ervaring vragen, geven we je tijdens het inchecken altijd instructies en routeadvies op basis van je vaarervaring. Zo weet je zeker dat je gerust het water op kunt.

In Duitsland

Onze jachthaven in Duitsland bevindt zich in Brandenburg an der Havel. Ook het vaargebied rondom Brandenburg an der Havel biedt voldoende mogelijkheden om te varen zonder vaarbewijs. Hieronder lees je meer over het huren van een motorboot of Campi 300 Houseboat zonder vaarbewijs in het vaargebied Brandenburg-Berlijn.

Motorboten

Bij het huren van een motorboot, Safari Houseboat of SloepCabin kun je een Charterschein bijboeken. Dit is een bewijs, welke bestaat uit een korte theoretische en praktische instructie voor vertrek, waarmee je zonder vaarbewijs onze boten voor de gehele huurperiode kunt besturen. Met dit bewijs mag je dan de vaarrivier van Brandenburg an der Havel naar Havelberg bevaren, deze vaarroute hebben wij hier voor je uitgewerkt.

Campi 300 Houseboat

Een Campi 300 Houseboat mag je in Brandenburg an der Havel zonder vaarbewijs bevaren tussen Potsdam en Havelberg. De volledige route hebben wij hier voor je uitgewerkt. Voor vertrek ontvang je van ons een uitgebreide instructie, waardoor je vertrouwd op pad gaat. Meer informatie over het Charterschein voor onze Campi 300 Houseboat vind je hier

Schipperstraining: goed voorbereid op pad

Heb je geen vaarbewijs en wil je – voordat je een boot gaat huren – toch graag wat meer ervaring op doen? Bekijk dan eens onze schipperstrainingen

Een schipperstraining is een twee uur durende training die we voorafgaand aan je huurperiode met de boot geven. Tijdens deze twee uur leer je alles over het varen met de boot, speciale verrichtingen en de verkeersregels. Meer informatie over de schipperstraining vind je hier

Copyright © 2023 - Yachtcharter De Drait – Friesland NL & Brandenburg, Müritz DE