Heb ik een vaarbewijs nodig?

In Nederland

Om direct het korte antwoord te geven: nee, in Nederland heb je niet altijd een vaarbewijs nodig. Sterker nog, voor al onze boten heb je zelfs helemaal geen vaarbewijs nodig.

Afhankelijk van het type boot

Of een vaarbewijs verplicht is, hangt ten eerste namelijk af van het type boot waarmee je gaat varen. Een (klein) vaarbewijs is alleen verplicht voor boten die sneller dan 20 kilometer per uur kunnen (een jetski of een speedboot bijvoorbeeld) of langer zijn dan 15 meter.

Al onze boten varen minder snel dan 20 km per uur en zijn kleiner dan 15 meter. Beginner? Onze Doerak is circa 8,5 meter lang en vaart rustig: zo’n 6 tot 10 km per uur. Ook met onze andere boten is harder varen niet nodig: op de meeste wateren mag je niet sneller varen dan 6, 9 of 12 kilometer per uur.

Afhankelijk van de wateren waar je op vaart

Naast dat je een vaarbewijs nodig hebt voor bepaalde typen boten, vragen wij ook naar een vaarbewijs en/of aantoonbare ervaring voor het varen op bepaalde wateren. De Waddenzee en het IJsselmeer, bijvoorbeeld. 

Om te voorkomen dat je – zonder vaarbewijs – op een water terecht komt waarvoor wij een vaarbewijs en/of aantoonbare ervaring vragen, geven we je tijdens het inchecken altijd instructies en routeadvies op basis van je vaarervaring. Zo weet je zeker dat je gerust het water op kunt.

In Duitsland

In Duitsland verhuren wij boten in Brandenburg an der Havel. Dit vaargebied biedt voldoende mogelijkheden om te varen zonder vaarbewijs. Hieronder lees je meer over het huren van een motorboot of houseboat zonder vaarbewijs in Duitsland.

Boot huren in Duitsland zonder vaarbewijs

Bij het huren van een boot in Brandenburg aan de Havel kun je een Charterschein bij boeken. Dit is een bewijs, welke bestaat uit een theoretische en praktische instructie voor vertrek, waarmee je zonder vaarbewijs onze boten voor de gehele huurperiode kunt besturen.

Brandenburg a.d. Havel

Met het Charterschein mag je dan met onze motorboten de vaarrivier van Brandenburg an der Havel naar Havelberg bevaren, deze vaarroute hebben wij hier voor je uitgewerkt.

Heb je een Campi 300 Houseboat met 9,9 pk buitenboordmotor gehuurd in Brandenburg an der Havel? Dan mag je zonder vaarbewijs naast de rivier van Brandenburg an der Havel naar Havelberg ook naar Potsdam en zelfs Berlijn varen. De volledige route hebben wij hier voor je uitgewerkt. Voor vertrek ontvang je van ons een uitgebreide instructie, waardoor je vertrouwd op pad gaat. Meer informatie over het Charterschein voor onze Campi 300 Houseboat vind je hier.

Schipperstraining: goed voorbereid op pad

Heb je geen vaarbewijs en wil je – voordat je een boot gaat huren – toch graag wat meer ervaring opdoen? Bekijk dan eens onze schipperstrainingen. Je kunt een schipperstraining voor vertrek volgen in Woudsend, Drachten en Brandenburg a.d. Havel.

Een schipperstraining is een op ervaring afgestemde cursus van minimaal één uur. Deze training volg je voorafgaand aan je huurperiode op de gehuurde de boot. Tijdens deze training leer je alles over het varen met de boot, speciale verrichtingen en de verkeersregels. Meer informatie over de schipperstraining vind je hier.

Copyright © 2024 - Yachtcharter De Drait – Friesland NL & Brandenburg, DE