De leukste vaarroutes in Friesland

Varen in Friesland

De provincie Friesland staat bekend om haar Friese meren: zo’n 30 meren die over de hele provincie met elkaar in verbinding staan door poelen, sloten en kanalen. Friesland is dan ook een geweldige bestemming voor watersporters: je kunt er – zonder onderbreking – de meest indrukwekkende routes varen. Bovendien zijn er in de dorpen, steden en vrije natuur meer dan genoeg (Marrekrite) aanlegplekken te vinden. 

En de Friezen zelf? We zijn trots op onze prachtige provincie, gastvrij en altijd bereid onze bezoekers een handje te helpen en adviezen te geven. Friezen zijn over het algemeen zelf ook fervente watersporters, dus dat schept meteen een band. Je bent van harte welkom!

Overzichtskaart vaarroutes in Nederland

Hieronder vind je de kaart met onze favoriete vaarroutes in en buiten Friesland. De routes zijn ingedeeld in week, midweek, weekend en dag. Klik op het icoontje dat links naast ‘Bezienswaardigheden en routes’ staat om de verschillende routes te selecteren.

Onze favorieten:

De 11-steden van Friesland

De 11 steden van Friesland zijn Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Prachtige steden die zeker in de zomer de moeite waard zijn om te bezoeken: gezellige terrasjes, indrukwekkende oude kerken, oude stadsmuren, intieme pleintjes en grachten en interessante musea.

De 11-steden route vind je in bovenstaande kaart onder de Week routes in de legenda (paars). Het is een route van bijna 200 kilometer waar je ongeveer 1,5 tot twee weken over doet. Het varen van de Elfstedenroute kan alleen met een aantal van onze sloepen en boten.

Het IJsselmeer en de Waddenzee

Het IJsselmeer en de Waddenzee zijn grotere, ruime vaargebieden met een heel eigen karakter. Ze kunnen bijvoorbeeld een stuk onrustiger zijn, zoals de Waddenzee met haar eb en vloed en daarbij behorende stromingen.

Heb je veel ervaring als schipper? Dan mag je eventueel ook op deze zogenaamde Zone II gebieden varen. Om veiligheidsredenen bespreken we dit altijd vooraf eerst met je en vragen we je om je vaarervaring aan ons te tonen. 

Heb je vragen over de vaarroutes? Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bellen op 0512 513 276 of mailen op info@dedrait.com. We kijken er naar uit om samen je ideale vaarroute te plannen!

Copyright © 2021 - Yachtcharter De Drait – Friesland, NL & Brandenburg, DE