De 4 mooiste natuurgebieden in Brandenburg

De contrasten in het vaargebied Brandenburg zijn groot. Enerzijds vind je er de bruisende metropool Berlijn, terwijl je enkele kilometers verderop in de ongerepte, stille natuur belandt. Brandenburg heeft een glooiend landschap en is rijk aan natuur: in de deelstaat vind je 30.000 km2 aan bosgebieden, 240 natuurbeschermingsgebieden en vele natuurparken. 

Veel van deze prachtige natuurparken zijn met de boot te bevaren. In deze blogpost laten we je onze vier favoriete natuurgebieden in Brandenburg zien, die perfect zijn om per boot te ontdekken. 

1. Biosfeer Reservaat Spreewald

Het Biosfeer Reservaat Spreewald is een uniek stukje Duitsland ten zuiden van Berlijn. Je vindt er niet alleen prachtige ongerepte natuur, maar ook veel van de oorspronkelijke cultuur terug: de inwoners hebben nog steeds hun eigen kenmerkende taal en gebruiken. 

Eeuwen geleden was het Spreewald een moerasgebied met oerbossen, waar mensen nauwelijks konden komen. Tegenwoordig leven in de bossen vele herten en wilde zwijnen, maar ook dassen hebben hier hun burchten gemaakt. Daarnaast vind je er vele broedvogels, maar ook de visotter en (zwarte) ooievaar zijn er gespot. 

In het Biosfeer kun je dagenlang varen. Vaar bijvoorbeeld over de rivier de Spree, welke al in de IJstijd werd gevormd en op een geheel natuurlijke manier is ontstaan. Vele dorpen in het Spreewald zijn alleen nog per boot te ontdekken. Meer informatie over Spreewald vind je onder andere op de officiële website van het reservaat.

2. Natuurpark Westhavelland

Het landschap in het Natuurpark Westhavelland bestaat vooral uit bossen en meren. Het natuurpark is door de vochtige gebieden een ideale rustplaats voor watertrekvogels. Zo zijn er zwanen en eenden, maar ook ganzen in overvloed te zien. Bovendien is de uiterst zeldzame en beschermde vogel de ‘Kemphaan’ – tevens het boegbeeld van het park – hier in het voorjaar te vinden. 

Spectaculair is ook de donkere nachthemel over het park, waardoor de Melkweg in vol ornaat verschijnt. Om die reden wordt het park ook wel ‘Sternenpark Westhavelland’ genoemd. Het bezoekerscentrum van het natuurpark bevindt zich in het dorp Milow. Meer informatie over het natuurpark vind je hier (Duits). 

3. Potsdamer Wald- und Havelseengebiet

Als je van Brandenburg naar Berlijn vaart, kom je bij Potsdam door het prachtige Wald- und Havelseengebiet. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit akkers, weilanden en bosgebied, maar ook uit wouden en uitgestrekte velden. Kortom: een gebied met vele verschillende landschappen. Bij Schwielowsee staat de hoogste uitkijktoren in het gebied. De toren is 124 meter hoog en geeft een adembenemend uitzicht over het natuur- en merengebied.

4. Pfaueninsel (Pauweneiland)

Het bijzondere eiland Pauweneiland is alleen per veerboot te bereiken en ligt 20 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Berlijn. Sinds 1990 staat dit eiland op de UNESCO Werelderfgoedlijst als onderdeel van de paleizen en parken van Potsdam en Berlijn. Het eiland heeft zijn naam te danken aan de vele pauwen die er in het wild rondlopen. Het slot van Koning Frederik Willem II, dat op het eiland staat, is in de zomermaanden te bezichtigen.

Varen door de prachtige natuur in Brandenburg

Zoals je ziet vind je in het vaargebied Brandenburg prachtige, ongerepte natuur: ideale plekken om per boot, maar ook fietsend of wandelend te ontdekken. Alle bovenstaande natuurgebieden zijn gemakkelijk per boot te bereiken vanaf onze jachthaven in Brandenburg. We helpen je bovendien graag met het uitstippelen van een mooie route waar één of meerdere van bovenstaande gebieden onderdeel van zijn. 

Copyright © 2024 - Yachtcharter De Drait – Friesland NL & Brandenburg, DE