Vaarroutes Brandenburg (DE)

Varen in de omgeving Brandenburg

Brandenburg is een geweldige uitvalsplek voor een vaarvakantie in Noord-Oost Duitsland. Aan de ene kant vind je het bruisende en rauwe Berlijn, waarvan de binnenstad gemakkelijk per boot bezocht kan worden. Aan de andere kant vind je vele rustige, natuurrijke plekjes aan de rivier de Havel. 

Overzichtskaart vaarroutes omgeving Brandenburg

Hieronder vind je de kaart met onze favoriete vaarroutes rondom Brandenburg. De routes zijn ingedeeld in weekend -, midweek – en week routes. Klik op het icoontje links – naast ‘Bezienswaardigheden en routes’ – om de verschillende routes te selecteren.

Onze favorieten:

Potsdam en omgeving (roze route)

Vaar, na het bezoeken van de indrukwekkende paleizen in Potsdam, de rivier de Havel op richting Spandau. Daar kom je langs het Olympia Stadium Berlin. Blijf op de Havel om de prachtige natuur in het nationale park Uckermärkische Seen te ontdekken. Vaar vervolgens langs de meren Müritz en de Plauer See. Naast de verschillende mooie dorpen en steden waar je tijdens de route langs vaart, kom je uiteindelijk uit in het idyllische duitse stadje Havelberg uit. 

Benodigde tijd: 2 tot 3 weken
Vaarbewijs nodig: Ja

Berlijn Tour (oranje route)

Vanuit Plaue vaar je eerst richting Werder. Dit eiland is zeker een een stop om een wandeling te maken waard. Vervolgens vaar je door Potsdam en Spandau op de rivier de Spree, die richting Berlijn gaat. De volgende ochtend vaar je het bruisende Berlijn binnen om de Reichstag, de Brandenburger Tor, het Museumsinsel en de TV-toren van dichtbij te bekijken.

Vaar vervolgens richting via de Müggelsee richting Köpenick. Vanuit daar kun je het Teltowkanal pakken om weer richting Potsdam te varen. Bezoek daar zeker ook het wereldberoemde Schloss Sanssouci met haar prachtige indrukwekkende park, en het Holländisches Viertel met typische Hollandse huisjes en gezellige boetiekjes, cafeetjes en restaurantjes. Na Brandenburg, bekend om haar prachtige oude gebouwen, vaar je uiteindelijk weer terug richting Plaue

Benodigde tijd: Midweek
Vaarbewijs nodig: Ja

Elbe tour (groene, zwarte of rode route)

Steek de Breilingsee over en vaar direct naar de Havelsee. Vanuit hier neemt de route je mee via het nationale park Westhavelland naar de stad Havelburg. Je volgt vervolgens de Elbe, waarmee je door verschillende idyllische plaatsjes komt tot je uiteindelijk in het prachtige historische Magdeburg belandt. Vanuit hier kun je via het Elbe-Havel-Kanaal weer richting Brandenburg varen. Dit kanaal komt uit in de mooie Wendsee, dat vlakbij Brandenburg ligt. 

Benodigde tijd: Midweek (groene route), week (groen en rood)
Vaarbewijs nodig: Ja

Vaarbewijsvrije tour

Op de rivier de Havel, tussen de steden Brandenburg en Havelberg, ligt een 200 kilometer lang gebied waar je mag varen zonder vaarbewijs. Om deze route te varen heb je alleen een Charterschein nodig. 

Vanuit onze jachthaven vaar je richting het centrum van Rathenow. Rathenow staat ook bekend als Optikstadt, omdat het de bakermat is van Duitsland’s optische industrie. Je kunt hier aanleggen voor de Stadtschleuse (stadssluis). Maak vanuit daar een mooie wandeling door de stad. Vaar de volgende dag richting Sternenpark Westhavelland. Dit park staat bekend als meest donkere plek van Duitsland, waardoor je er ‘s nachts vaak een prachtige sterrenhemel kunt bewonderen.

Vaar daarna richting Havelberg en leg aan in het historische centrum van de stad. Bezoek de Dom en geniet van het prachtige uitzicht over de stad. De volgende dag gaat de reis verder richting de Hohenauer See. Leg aan om rustig te relaxen en vaar de volgende dag door richting de stad van het water: Brandenburg. Maak een wandeling in één van de vele parken, of ontdek het historische deel van de stad met haar culturele hoogstandjes. De volgende dag steek je de prachtige Seenplatte over om naar de jachthaven terug te keren. 

Benodigde tijd: 5 – 7 dagen
Vaarbewijs nodig: Nee

Heb je vragen over de vaarroutes? Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Je kunt ons altijd bellen op 0512 513 276 of mailen op info@dedrait.com. We kijken ernaar uit om samen je ideale route te plannen!

Copyright © 2021 - Yachtcharter De Drait – Friesland, NL & Brandenburg, DE