De top 10 highlights van vaargebied Brandenburg

Brandenburg is een veelzijdige regio: er is van alles te zien en te ontdekken. Van stille plekjes in de natuur tot de bruisende grote stad Berlijn. Voor ieders wat wils, dus. In deze blogpost laten we je onze 10 favoriete highlights van het vaargebied Brandenburg-Berlijn zien. 

10. Berlijn

Bezienswaardigheden Berlijn - televisietoren

Berlijn is een ongekende wereldstad met ontelbare mogelijkheden. Sinds 1990 heeft Berlijn zich dan ontwikkeld tot een moderne stad met een rijke cultuur. Vele plekken informeren je over de historie van Berlijn: van de Brandenburger Tor – de enige bewaard gebleven stadspoort die symbool staat voor het herenigde Berlijn na de val van de muur, tot Checkpoint Charlie – de voor buitenlanders enige mogelijkheid om tussen Oost- en West-Berlijn te reizen tijdens de koude oorlog. Naast de vele historisch-culturele bezienswaardigheden zit Berlijn bovendien vol met hippe koffietentjes, restaurants en boetiekjes. Kortom, een geweldige stad vol karakter. 

9. Tangermünde

Aanleggen Duitsland - Tangermünde

Ontdek de meanderende Elbe met zijn prachtige natuurlijke landschap en de uitgestrekte weidelandschappen en bossen. Het stadje Tangermünde ligt aan de Elbe, op de plek waar de rivier de Tanger in de Elbe stroomt. Het is een idyllische kleine stad met veel monumentale gebouwen, musea, torens en een netwerk aan kleine steegjes. In de stadshaven van Tangermünde is er de mogelijkheid om je boot aan te leggen. 

8. Maagdenburg

Maagdenburg - Bezienswaardigheden Brandenburg

Een bezoek aan het historische Maagdenburg, met haar vele Middeleeuwse gebouwen, is zeker de moeite waard waard. Het bezoeken van een concert in het historische klooster of het beklimmen van de karakteristieke Dom zijn bijvoorbeeld echte aanraders. Daarnaast kun je in Maagdenburg ook heerlijk winkelen. De sportieveling kan daarnaast lekker zwemmen en ontspannen in Nautica di Wasserwelt.

7. Oranienburg

Sights Oranienburg

Oranienburg heeft – zoals de naam al impliceert – sterke historische banden met het Nederlandse Koningshuis. In 1646 trouwde de Brandenburgse Kurfürst Friedrich Wilhelm met prinses Louise Henriette van Oranje. De stad is opgenomen in de Oranjeroute en ligt aan de vaarroute van Berlijn naar het Mecklenburgse Merengebied en de Oostzee. De jachthaven midden in de stad ligt aan een prachtig Schlosspark met indrukwekkende tuin.

6. Museumsinsel Berlijn

Berlijn museuminsel

Het Museumsinsel is een eiland in Berlijn. Ondanks dat Berlijn al als highlight in de lijst staat, vinden we het toch de moeite waard om het Museumeiland apart te benoemen. Het eiland bestaat namelijk uit verschillende musea die zeker het bezoeken waard zijn. Zo vind je er onder andere het Oude Museum (archeologie), het Nieuwe Museum (Egyptische architectuur), Pergamonmusum (archeologie), Bode Museum (beeldhouwwerken) en de oude Nationalgalerie (kunst uit de 19e eeuw). Het eiland is omringd door de rivier de Spree en daardoor zeer goed te bereiken met de boot. Sinds 1999 behoort het eiland tot UNESCO Wereld Erfgoed. Kortom, een eiland dat zeker een bezoek waard is door haar rijkdom aan cultuur, geschiedenis en hedendaagse kunst.

5. Natuurpark Westhavelland

Genieten in de natuur - Highlights Brandenburg

Het Natuurpark Westhavelland bevindt zich rondom rivier de Havel. Bossen en meren worden afgewisseld met fraaie uiterwaarden en moerasgebieden. Door het vochtige plassengebied is het een ideale rustplaats voor watertrekvogels. In dit gebied kun je visotters, bevers en zeearenden spotten. Spectaculair is de donkere nachtelijke hemel boven het natuurpark. Dit natuurpark bevindt zich aan de vaarbewijsvrije route naar Havelberg. Meer informatie over mooie natuurgebieden in het vaargebied Brandenburg vind je hier.

4. Schiffshebewerk Niederfinow

Berlin Schiffshebewerk Niederfinow

Een wellicht wat vreemde eend in de bijt (lijst): met zijn 60 meter is dit namelijk de grootste én oudste nog functionerende bootlift van Duitsland. De bootlift vormt de verbinding tussen de waterwegen Oder, Havel en Elbe. Met deze unieke lift worden schepen van maximaal 1250 ton binnen 5 minuten naar een hoogte van 35 meter getransporteerd. Eenmaal boven wacht een adembenemend uitzicht. De bootlift bevindt zich tussen Eberswalde en Oderberg, beide steden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

3. Deutscher Bundestag

Bezienswaardigheden Berlijn Regeringsgebouw

Een andere bezienswaardigheid in Berlijn: het Duitse parlementsgebouw, oftewel de Deutscher Bundestag. Een indrukwekkend gebouw, vooral door de bijzondere architectuur. In dit belangrijke gebouw zetelt het Duitse parlement vandaag de dag nog steeds, vandaar het gebouw alleen op reservering te bezoeken is. Meer informatie over het bezoeken van de Bundestag vind je hier.

2. Holländisches Viertel

Bezienswaardigheden Duitsland - Potsdam Hollandische viertel

Naast Oranienburg vind je ook een klein stukje Nederland in Potsdam. De Hollandse Wijk ‘Holländisches Viertel’ werd in de 18e eeuw door de Nederlandse architect Jan Bouwman ontworpen. Tussen 1734 en 1742 werden Nederlandse werklieden naar Potsdam gehaald, die de wijk volledig in Nederlandse stijl hebben aangelegd. En dat is goed te zien: de rood gemetselde bakstenen huisjes beschikken bijvoorbeeld over de typisch Hollandse trapgevels. In de hoofdstraat zijn bovendien een aantal gezellige cafés, restaurants en winkeltjes te vinden. Hier vind je ook een museum met een maquette van de Hollandse wijk en informatie over de historie.

1. Schloss Sanssouci

Bezienswaardigheden Duitsland - Slot Sanssouci

In de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg, Potsdam, ligt het bijzondere Schloss Sanssouci. Dit prachtige paleis van Frederik de Grote is halverwege de 18e eeuw gebouwd. Het bouwwerk heeft een Frans-Italiaanse rococostijl: je vindt er prachtige tuinen, tempels en wijngaarden. Het paleis is destijds voor de koning gebouwd als zomerverblijf, zodat hij kon ontsnappen aan de drukte van Berlijn en hier helemaal tot rust kon komen. Zijn liefde voor zowel wijn, muziek, natuur als filosofie is in dit paleis goed zichtbaar. Sinds 1990 staat Sanssouci met zijn paleizen en parken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het staat wat ons betreft dan ook met stipt op nummer één op deze lijst van highlights in Brandenburg.

Varend de highlights in Brandenburg ontdekken

Zoals je ziet is er in het vaargebied Brandenburg genoeg te zien: indrukwekkende plekken die je – helemaal per boot – op een unieke manier kunt bekijken. De bovenstaande highlights zijn over het algemeen gemakkelijk per boot te bereiken. Vanaf de jachthavens en aanlegplekken kun je te voet of fietsend de locatie verder ontdekken. Kortom: in Brandenburg zijn alle ingrediënten aanwezig voor een indrukwekkende vaarvakantie. 

Ben je benieuwd naar vaarroutes die je langs (een aantal van) deze highlights leiden? Je vindt hier onze favoriete vaarroutes in Brandenburg. Heb je vragen of opmerkingen over mooie vaarroutes in Brandenburg? Neem dan even contact met ons op via contact@dedrait.com. Wij helpen je graag met het uitstippelen van een route die bij jouw wensen past.

Copyright © 2024 - Yachtcharter De Drait – Friesland NL & Brandenburg, DE