Friesland Vaargebied

Friesland is dé provincie van het water en daarmee een echt paradijs voor watersporters. De prachtige Friese meren staan allemaal met elkaar in verbinding door de vele vaarten, grachten en kanalen. Dat maakt de provincie ideaal om per boot te ontdekken en leiden je langs karakteristieke landschappen met weidse vergezichten waarin schilderachtige dorpen en steden oprijzen.

Heb je ondertussen behoefte aan een pauze, bijvoorbeeld om even te lunchen? Overal in de provincie zijn er meer dan genoeg (marrekrite) aanlegmogelijkheden te vinden. En dat op de mooiste plekjes. Daarnaast kun je gezellige watersportplaatsen bezoeken zoals Sneek, Woudsend, IJlst, Sloten, Lemmer, en Grou. Deze plaatsen beschikken over goed uitgeruste passantenhavens die tot aanleggen uitnodigen.

Drachten

Vanuit onze jachthaven in Drachten verhuren we onze boten. Dat is een mooie uitvalsplek, want van daaruit vaar je gemakkelijk richting gezellige watersportplaatsen als Grou, Lemmer en Sneek. Wil je graag wat langer varen? Vanuit Drachten vaar je zelfs de bruisende grachten van onze hoofdstad Amsterdam binnen.

”Nationaal Park De Alde Feanen”

Heb je meer behoefte aan rust en ruimte? Nabij Earnewoude ligt het prachtige nationale Park de Alde Feanen dat gemakkelijk per boot te ontdekken is. Daarnaast kun je langere vaartochten maken naar andere omliggende natuurgebieden zoals de Weerribben, het IJsselmeer en de Waddeneilanden.

   

Woudsend

Woudsend is een echt watersportdorp door de unieke ligging tussen het Heegermeer en het Slotermeer en aan de Elfstedentochtroute. Het oude handelsdorp met haar twee molens heeft de charme van vroeger weten te bewaren en is zeker een bezoekje  waard. Door de centrale ligging van het dorp is Woudsend een ideale uitvalsbasis voor een onvergetelijke vaarvakantie.

Woudsend is een oud handelsdorp en heeft een mooi oud centrum. Je vindt er smalle steegjes, historische panden, galeries en ook twee molens: Houtzaagmolen de Jager en Korenmolen ‘t Lam. Daarnaast vind je in Woudsend gezellige restaurants en terrassen aan het water. In de zomer is het er gezellig druk, en is er wekelijks een markt met verse streekproducten en andere verrassende artikelen. Ook zijn er activiteiten voor jong en oud.

Vanuit Woudsend vaar je langs pittoreske dorpjes en de Friese steden, zoals bijvoorbeeld Sneek en Leeuwarden, maar bijvoorbeeld ook Bolsward, Workum, Sloten en Stavoren, die ook zeker een bezoekje waard zijn. Bekende populaire watersportplaatsen als Eernewoude en Grou zijn ook goed te bereiken, evenals het mooie nationale park De Alde Feanen, nabij ons servicepunt in Drachten.

Yachtcharter De Drait Woudsend is goed te bereiken met de auto. Tevens is er bij de jachthaven voldoende parkeergelegenheid. Voor meer specifieke informatie over Woudsend, de boten, prijzen en vaargebieden klikt u hier!

   

Vaarroutes

Varen in Friesland heeft zoveel moois te bieden dat alles bekijken wellicht teveel van het goeie is. Gelukkig zijn er diverse mooie vaarroutes te varen, die wij voor jullie hebben uitgestippeld. Zo kun je voor je vaarvakantie plannen welke karakteristieke landschappen en prachtige watersportplaatsen je wilt zien. Klik hier voor de mooiste vaarroutes!

Marrekrite aanlegplaatsen

Ben je op vaarvakantie in Friesland en wil je met je boot verblijven in de vrije natuur? Dankzij de Marrekrite is dit mogelijk! De Marrekrite is namelijk een samenwerking tussen provincie en gemeenten die ervoor gezorgd hebben dat elke watersporter gratis kan afmeren bij één van de ruim 300 aanlegvoorzieningen. In het Friese merengebied betekend dit een totale capaciteit voor ongeveer 3000 boten.

Op elke Marrekrite ligplaats is een maximum van drie afmeerdagen vastgesteld, dit om iedereen een eerlijke kans te geven om in de natuur te verblijven. Vanuit het binnen- en buitenland is er namelijk veel interesse voor de unieke ligplaatsen in de natuur. Heb je tijdens je vaarvakantie vuilnis dat je kwijt wilt? Je vind op diverse Marrekrite locaties vuilniscontainers.

Al onze jachten beschikken over het verplichte vlaggetje van de Marrekrite, zodat al onze gasten kunnen genieten van een heerlijk verblijf in de natuur.

Bekijk ook onze blog: Wat is een Marrekrite aanlegplek?

Elfstedentocht per boot

Friesland staat natuurlijk ook bekend om de tocht der tochten. Een bijna 200 kilometer lange schaatswedstrijd over natuurijs die twintig jaar gelden voor het laatst plaatsvond, in 1997. Ondanks dat een Elfstedentocht op korte termijn er waarschijnlijk niet gaat komen, kun je de tocht voor een groot gedeelte wel maken met één van onze jachten. Want als het ijs het niet toelaat om te schaatsen, dan is de tocht verkennen met een boot ook een prachtig alternatief.

Bruggen en sluizen

In Friesland vind je een paar honderd bruggen en sluizen die je tijdens je vaarvakantie kunt passeren. Als de brug te laag is, dan kan het voorkomen dat je met je boot niet onder de brug door kunt varen. Deze bruggen worden tijdens het vaarseizoen bediend. Ken je het beeld van de brugwachter met een houten klompje aan een hengel? Dit stukje cultureel erfgoed wordt nog bij enkele bruggen gedaan voor het binnenhalen van een kleine vergoeding. Dit bedrag is ongeveer € 2,00 en moet contant betaald worden.

De openingstijden in Friesland verschillen per brug, de exacte bedieningstijden per brug vindt je hier: https://www.fryslan.frl/_flysystem/media/bedieningstijden-2022.pdf

Buiten het vaarseizoen (1 november 2021 t/m 31 maart 2022) moet er een afroep worden gedaan voor de bediening. Voor deze afroep moet er 2 uren van te voren worden gebeld. De Vaarwegtelefoon is hiervoor te bereiken op 058 – 292 58 88, op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur.

Meer informatie over het vaargebied Friesland vind je hieronder:

Copyright © 2024 - Yachtcharter De Drait – Friesland NL & Brandenburg, DE